perjantai 26. kesäkuuta 2009

Vasemmistoliitto päättää linjastaan

Vasemmistoliitto valitsee lauantaina puolueelle uuden puheenjohtajan. Katastrofaaliseen tulokseen päättyneet EU-vaalit ovat yhden kehitystien loppu ja toisen tien alku. Tilanne on samanaikaisesti mahdollisuus ja uhka/riski. Paikallaan junnaava ”peli” ei tuo tuloksia, ja se oli vihellettävä poikki. Martti Korhonen antoi erollaan puolueelleen mahdollisuuden ja pakon uudistua. Pöytä on avoin!

Aiemmassa blogissani olen esittänyt ylimääräisen puoluekokouksen koollekutsumista linjaamaan politiikkaa, ja valitsemaan uutta johtoa. Nyt siihen ei ole päädytty - siihen sisältyy mielestäni selvä riski! Riski kohdistuu valittuun johtoon ja sitä kautta myös puolueeseen. Valitun johdon asema olisi sitä vankempi - mitä laajemmin valintaa on pohdittu ja tulokseen päädytty. Samoin on valitun linjan suhteen. Puoluevaltuuston jäsenten täytyy voida muodostaa täysin itsenäinen käsitys tulevasta johdosta, vailla piiritason yhteispäätöksiä.

Nimistä ei mielestäni sinänsä voida vetää johtopäätöksiä vasemmistoliiton tulevan poliittisen linjan suhteen. Oleellisempaa on seurata - millaiset voimat ja tahot ovat valinnan takana. Valittu johto tukeutuu ja edistää niitä poliittisia tavoitteita, jotka ovat valinnan suorittaneet. Raakasti sanottuna kyse on vallasta, siitä mihin suuntaan ja miten vasemmistoliittoa halutaan uudistaa?

Korhonen oli Pohjois Suomen vahva edustaja puolueen johdossa. Millaiseksi johdon alueellinen jakauma muodostuu lauantain päätösten ja valintojen jälkeen. Sekin on politiikkaa ja samalla viesti. Pidän mahdottomana tilannetta, jossa Pohjois Suomi ei olisi edustettuna puolueen johdossa.

Ei kommentteja: