maanantai 19. lokakuuta 2009

Venäjällä vallitsee demokratian irvikuva – MISSÄ MUUALLA?

Moskovan paikallisvaaleissa Kremlin puolue sai murskavoiton. Se voitti käytännössä myös kaikki muut 6999 paikallisvaalit. Moskovan 35 paikkaiseen valtuustoon se sai 32 edustajaa ja kommunistit 3 paikkaa. Muut pyyhkiytyivät pois! Valtansa tunnossa Kreml julistaa, että puolueella on nyt "moraalinen ja juridinen" oikeus ottaa valta käsiinsä ympäri Venäjän. Voimansa tunnossa oli viikonloppuna myös eräs pääministeri, joka julisti kesäasunnollaan, että hänen asemansa on vahvempi kuin koskaan!

Moskovassa äänestysinto oli vain 35 %. Aiheellisesti Neuvostoliiton viimeiseksi pressaksi tuttavallisesti jäänyt Gorba kysyy "Minkälaista on demokratia, johon kansalaiset eivät osallistu?" Tämän saman kysymyksen voisi esittää myös muualla, esim. pienessä Tsuhnien maassa.

Gorban mukaan Venäjä tarvitsee vaihtoehtoja. Tässä vaihtoehdottomuudessa hän vetoaa lehdistöön ja kansalaisjärjestöjen aloitteellisuuteen. Uudenlaisesta vaalilainsäädännöstä on otettava aloite käsiin. Venäjällä "Duuman varaan on turha laskea!"

Miten meillä?  Järjestelmän tuottaman myrskyn silmään ajautunut pääministeri mittauttaa luottamuksensa luotettavalla duumalla. Luottoduuma paikkaa noudattamattomia pelisääntöjä. Kilpavarustelu kansan luottamuksen saamiseksi ajaa ehdokkaiden todelliset tukijat taloudelliseen ahdinkoon, ja ehdokkaat itsensä moraalisesti kestämättömälle pinnalle. Siinä ei tähtien avustamana hankittu koikkelehtimistaitokaan auta.

Samalla tuohtuneet luottomiehet haluaisivat suitsia tiedotusvälineiden toimituksia. Tsuhnien paikallisen Duuman edustaja vaatii “päitä vadille”. Vaikka kummassakin maassa on ikioma “maan tapa”, niin jotain tuttua näissä ilmiöissä on! Ja miehemme ovat turvaamassa Afganistanin demokratiakehitystä aseiden turvin.

Ei kommentteja: