lauantai 11. tammikuuta 2014

Minne menet Rovaniemen päivähoito?

Päivähoidon tarve kasvaa Rovaniemellä.  Väkiluvun kasvun myötä Rovaniemi on näin positiivisen ongelman edessä. Lapsille olisi saatava lisää laadukkaita hoitopaikkoja.

Kotihoidon ”kuntalisällä” tuota tarvetta on koetettu helpottaa. Samalla käyttöön on otettu ”palveluseteli”, jolla vanhemmat voivat ostaa päivähoitopalvelut yksityisiltä palveluntuottajilta.
RoMa (Markkinakiinteistöt) rakentaa kaupungin omaan käyttöön uutta päiväkotia Saarenkylään, jonka pitäisi valmistua kuluvana vuonna. Yksityiselle hoivaketjuyritys Coronaria Oy:lle myös valmistuu elokuussa 2014 Touhula - päiväkoti Vennivaaraan.

Samalla kuitenkin paikallisissa päivähoitoyrityksissä tapahtuu liikehdintää, ja mietitään tulevaisuutta. Nyt Hilkan talo - päiväkoti on ilmoittanut asiakkailleen lopettavansa toimintansa Uimahallin läheisyydessä kevään 2014 kuluessa. Toiminta on muodostunut kannattamattomaksi, jossa yhtenä syynä olisi juuri tuo ”palveluseteli”- järjestelmä. Eihän tässä näin pitänyt käydä?
Keväällä Lapinradion jutun (18.4.2013) mukaan palvelusetelin avulla ”Rovaniemi pyrki haalimaan päiväkotiyrittäjiä”. Siis tavoite oli lisätä yksityisiä päivähoidon tarjoajia palvelusetelin avulla, säästää päivähoidon kustannuksissa, ja lisätä vanhempien valinnanvapautta valita palvelun tuottaja.

Onko niin, että kaupungin säästötavoitteet päivähoidon kustannuksissa sälytetäänkin paikallisten hoivayrittäjien selkänahasta revittäviksi tavalla ja sillä seurauksella, etteivät ne enää todellisuudessa kykene tarjoamaan palvelujaan päivähoitolain edellyttämällä tasolla kannattavasti?

Käykö niin, että kaupunkiin muodostuu selkeästi varakkaiden ja vähävaraisten päiväkodit? Erityishoitoa tarvitsevat lapset, ja ne joilla ei ole varaa maksaa tai käytännössä mahdollisuutta edes valita palvelusetelin avulla palvelun tuottajaa, siirtyvätkin kaupungin oman palvelutuotannon piiriin. Tällöin kaupungin oman ja muiden palvelutuottajien kustannusten vertaaminen ainakin tulee mahdottomaksi.

Onko Rovaniemi omilla toimillaan lisäämässä päivähoidon ”bisnesmäisyyttä”, ja ajamassa omia alueen yksityisiä päivähoidon tuottajia yhä ahtaammalle? Tästä bisnesmäisyyden ja ketjuuntumisen tunkeutumisesta päivähoitoon on Mannerheimin Lastensuojeluliitto ilmaissut huolensa jo vuonna 2011.


Lähetä kommentti